Menu Sluiten

JMZ-Online muzikale theatervoorstelling over ouderschap van zorg intensieve kinderen

Die andere ouders doen ook maar wat…Special

Hoe is het als het ouderschap anders blijkt te zijn dan gedacht, omdat je kind intensieve zorg nodig heeft? Hoe is het om afscheid te nemen van je verwachtingen? Wat doet het met jou en je relatie? En hoe houd je die intensieve zorg vol? Theatergroep Bint presenteert een nieuwe online voorstelling die de impact van ouderschap van zorgintensieve kinderen bespreekbaar maakt.

Voor het maken van de voorstelling ging theatergroep Bint in gesprek met ouders die een zorgintensief kind hebben. Hun eerlijke ervaringsverhalen zijn het uitgangspunt van de voorstelling. Tijdens de voorstelling geven we ook ruimte voor verhalen, vragen of bekentenissen vanuit het publiek.  ‘Die andere ouders doen ook maar wat SPECIAL’ is een eerlijke, herkenbare en hartverwarmende voorstelling die het gesprek opent over hoe het kan zijn om ouder van een zorgintensief kind te zijn. Bint komt niet met tips of pedagogische opvoedstijlen, maar start een eerlijk gesprek over hoe we dit doen en volhouden.

Online

Door de huidige Corona maatregelen is het helaas niet mogelijk om de voorstelling live voor fysiek aanwezig publiek te spelen. Maar Bint vond het belangrijk om juist in deze tijd tóch iets te kunnen aanbieden voor deze groep ouders, die het door een lockdown extra zwaar heeft. Bartelijn Ouweltjes (Theatergroep Bint): “We besloten te gaan kijken naar wat er wél mogelijk was. En gelukkig ontdekten we manieren om online een voorstelling te kunnen spelen, en tegelijkertijd contact hebben met de ouders die thuis kijken. Zo kunnen ouders tijdens de voorstelling reageren via de chat, kunnen ze vragen stellen, antwoord geven en stemmen via een simpele online tool. Ook gebruiken we een panel van ervaringsdeskundige ouders die tijdens de voorstelling naar aanleiding van de scènes en liedjes hun eigen verhaal vertellen. Tijdens de eerste try out merkten we dat ons publiek thuis geraakt, ontroerd en verrast was, net als bij een live voorstelling. Bovendien was het voor sommige ouders zelfs laagdrempeliger om vanuit huis te kijken. Dus zolang het niet mogelijk is om fysiek bij elkaar te komen, zullen wij de voorstelling online blijven aanbieden.”

Een ouder schreef na afloop op de chat van de voorstelling: “Ik vond het fantastisch. Zo ontzettend herkenbaar, met kleine en met grote dingen. Jullie hebben me echt weer bij mijn gevoel gebracht, in alle hectiek van een gewone zaterdagmiddag!”

Over zorgintensieve gezinnen
In zorgintensieve gezinnen raakt 60% van de ouders overwerkt of krijgt een burn-out. In ruim 50% van de gezinnen komen andere kinderen in het gezin onvoldoende aan bod en circa 40% procent van de ouders ervaart relatieproblemen (Onderzoek Okma, Naafs, Vergeer & Berns, 2014).

Over Bint
Theatergroep Bint bestaat uit de twee theatermaaksters Hetty Willems en Bartelijn Ouweltjes. Ze maakten al eerder voorstellingen over autisme, ADHD en depressie. In november 2015 wonnen ze de Yarden Afscheidsprijs voor het meest taboedoorbrekende en innovatieve project met hun voorstelling over de dood. In deze voorstelling werken ze samen met muzikante Annemarie de Bie, zelf moeder van een zorgintensieve dochter van 4 jaar. Haar eigen ervaringen met haar dochter verwerkte zij in de door haar geschreven liedjes.

De voorstelling is mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van Stiching Koningsheide, SOD & Fie van der Hoop fonds en SocialRun.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *